Cursus system engineering

De cursussen system engineering behoren tot de meest populaire trainingen bij High Tech Institute. Jaarlijks organiseren we vier tot vijf cursussen system engineering van de variant Sysarch (system achitecting) met open inschrijving, meestal enkele edities in Eindhoven en daarnaast in Delft en Zwolle. Sinds kort organiseren we ook een editie in het Belgische Leuven.

Enkele jaren geleden heeft High Tech Institute ook cursussen system engineering ontwikkeld voor PDeng-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Deze cursussen system engineering staan op de TUE bekend als ‘Systems Thinking’.

Daarnaast organiseren we per jaar een handvol cursussen system engineering in-huis bij klanten, waarvan het merendeel internationaal. Het totale aantal deelnemers aan deze cursussen system engineering is gestegen van dertig in 2011 tot een kleine tweehonderd in 2019.

 

Cursussen system engineering met nadruk op system architecting

System architecting (Sysarch) is een cursus system engineering die jaarlijks het grootste aantal deelnemers verwelkomt. Deze training werd rond 2000 ontwikkeld door Gerrit Muller voor Philips Centre for Technical Training en ging in 2011 over naar High Tech Institute.

De systeemarchitect krijgt in de cursus system engineering Sysarch de mind-set tool CAFCR van Gerrit Muller aangereikt. CAFCR helpt de architect in zijn redeneerproces. Deelnemers leren dat de essentie met name zit in stakeholder management (klanten of opdrachtgevers, collega’s en leidinggevenden in productie, service, financiën enzovoort) naast de coördinatie van een multidisciplinair engineering team.

 

System engineering cursus is sterk op de praktijk gefocust

Stakeholder management betekent dat de system engineer vele talen moet kunnen spreken. Hij moet niet alleen goed overweg kunnen met engineers, maar ook met klanten en zijn eigen directie. Dit benadrukken we in de system engineering training Sysarch, waarbij deelnemers praktisch aan de slag gaan. Aan de hand van een echte case wordt gedurende deze system engineering cursus in groepsverband een ‘achterkant van bierviltje’-idee uitgewerkt tot een business case en op de laatste dag gepresenteerd in een tienminuten-pitch aan een ‘raad van bestuur’.