teacher-img
Oorsprong en drijvende krachten achter de System Achitecting-training

Met een kleine twintig jaar ervaring in systeemarchitectuur verhuisde Gerrit Muller in 1999 van ASML naar Philips Research. Hij vroeg of er interesse was in een cursus op zijn vakgebied. Hij broedde daar al een paar jaar op: hoe hij mensen kon bekwamen in zijn vak systems architecting.

Muller startte in die tijd ook zijn inmiddels vermaarde Gaudi-website waarop hij informatie over systeemarchitectuur vrij toegankelijk maakt. ‘Ik zag dat er weinig mensen waren die het vak begrepen, laat staan konden uitoefenen’, zegt hij daarover. ‘Ik was zo onbescheiden om te denken dat ik het wel wist.’

De kiem werd twee jaar eerder gelegd, bij Mullers afscheid van Philips Medical Systems. Om de kennis die hij in de medische apparaten had opgebouwd over te dragen, organiseerde hij een week lang interactieve sessies. ‘Dat ging niet erg gestructureerd, maar de deelnemers waardeerden het zeer’, herinnert hij zich.

Teachers - gerritmuller_128_1.jpg

Gerrit Muller – Grondlegger van de SYSARCH training


Deze kennissessies herhaalde hij, toen hij ruim twee jaar later van ASML naar Philips Research overstapte. ‘Bij ASML heb ik veel bijgeleerd. Ik ontdekte bovendien hoe leuk het is om anderen te helpen om het onder de knie te krijgen. Toen ik in Veldhoven wegging heb ik aangeboden om één week training te geven in systems engineering.’

Muller zag dat bijna alle bedrijven een tekort hadden aan architecten. Hij constateerde ook dat dit leidde tot problemen in de systeemontwikkeling, iets dat vooral in de systeemintegratie de kop op stak en zich daarnaast uitte in problemen in het veld. Vooral het laatste is kostbaar en pijnlijk. ‘Terwijl je het kunt voorkomen door met een integrale bril te kijken naar de monodisciplinaire gezichtspunten die er al zijn’, aldus Muller.

Het was Vincent Ronteltap van Philips Centre for Technical Training (CTT) die Mullers aanbod zag zitten. De programmamanager voor trainingen adviseerde de aanstaande docent om deelnemers tijdens de systeem-architectuurtraining ook aan praktische opdrachten te laten werken. ‘Daarmee leverde hij een cruciale bijdrage’, zegt Muller. Ook de huidige trainers bij High Tech Institute kiezen steeds opnieuw een unieke case waaraan de deelnemers gedurende de hele week werken en die ze op de laatste dag ook daadwerkelijk moeten pitchen.

De opdracht – het is altijd een praktische case op maat – loopt als een rode draad door de vijf trainingsdagen. Elke dag werken de deelnemers een aantal uren aan de case, geïnspireerd door de theorie en talloze praktijkvoorbeelden die aan bod komen.

Het is een feest van herkenning: mensen ontdekken dat in andere organisaties dezelfde soorten problemen spelen.

Zoals alle trainingen bij Philips CTT was Sysarch in de beginjaren alleen toegankelijk voor deelnemers binnen de Philips-organisatie. Dankzij mond-tot-mondreclame werd de cursus snel populair binnen de productdivisies van het gloeilampenconcern en kon CTT de training zonder probleem vier keer per jaar uitrollen.

Naast open enrollment startte Muller ook met in-huis varianten. ‘Met open inschrijvingen zit er veel waarde in kruisbestuiving’, legt Muller uit. ‘Het is vaak een feest van herkenning: mensen ontdekken dat in andere organisaties, domeinen en systemen dezelfde soorten problemen spelen.’ In-house cursussen geven juist weer de mogelijkheid om iets dieper op specifieke systemen en organisaties in te gaan. Ook dat heeft duidelijk zijn waarde.’

In de kern behandelt de training tien gezichtspunten op systeemarchitectuur, zoals requirements engineering, key drivers en strategieën voor systeemintegratie – ieder gemiddeld een halve dag. Deze invalshoeken en kennisdomeinen evolueren overigens. Sinds een aantal jaren geleden komen bijvoorbeeld ook scrum en agile technieken aan bod. ‘In de cursus simuleren we wat een systeemarchitect in zijn hoofd continu doet: heel snel meerdere gezichtspunten de revue laten passeren’, aldus Muller.

Oorsprong & drijvende krachten System Architecting cursus