Technical leadership

Technici in de hightech industrie blinken vooral uit in het ontwikkelen van succesvolle machines en producten. Voor hen zit de uitdaging in het oplossen van technische problemen. Dat vinden ze leuk en daarin zijn ze goed. Communicatieve vaardigheden en technical leadership is daarbij een onmisbare component, ook al zit dat vaak niet zo in de aard van engineers of researchers.

De systemen waaraan onderzoekers en ontwikkelaars werken zijn echter zo complex dat de ontwikkeling daarvan alleen slaagt als collega’s goed met elkaar samenwerken. Dat betekent duidelijk zijn tegen elkaar en tegelijkertijd respectvol met elkaar omgaan. Ook beïnvloeden is belangrijk. Je team en groeps- of projectleider moeten op de hoogte zijn van hindernissen of pijnpunten. Daarnaast moet je je ideeën overtuigend voor het voetlicht kunnen brengen.

Op een wat hoger niveau moeten technici – vaak in leidinggevende functies – ook goed overweg kunnen met klanten en andere stakeholders. Niet voor niets investeren hightech bedrijven steeds meer in technical leadership.

 

Technical leadership cursus

De technical leadership cursussen van High Tech Institute zijn specifiek gericht op technici en de zaken waar ze tegenop lopen als het om communicatie of samenwerking gaat. De technical leadership cursussen focussen op vaardigheden waarin technici van nature meestal wat minder interesse hebben of waarin ze minder vaardig zijn. Het goede nieuws is dat iedereen technical leadership vaardigheden kan leren. Iedereen kan zijn communicatieve vaardigheden op een hoger niveau brengen.

De technical leadership cursussen bestaan hoofdzakelijk uit praktische oefeningen. Deelnemers gaan gericht aan de slag met situaties die zich ook in de hightech ontwikkelpraktijk voordoen, zoals presenteren, feedback geven, beïnvloeden en onderhandelen. Op die manier dragen technical leadership cursussen direct bij aan de slagvaardigheid van technische ontwikkelteams.

 

Technical leadership cursussen op elk niveau en voor elke functie

High Tech Institute biedt vrijwel op elk niveau en voor elke functie een technical leadership cursus. De trainingen Effective communication for engineers en Effective communication for technical professionals vormen een mooie opstap. Voor meer ervaren mensen is er de technical leaderschip cursus Leadership skills for architects and other technical leaders.

High Tech Institute biedt daarnaast een technical leadership cursus op de gebieden time management, presentatievaardigheden, omgaan met autisme in teams en consultative selling. Om internationale kenniswerkers snel kennis te laten maken met de typische kenmerken van de Nederlandse cultuur in hightechomgevingen is er de training How to be successful in the Dutch High Tech work culture.