teacher-img

Toen Peter Vermeulen in 1985 als klinisch pedagoog afstudeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven, wist hij zo goed als niets over autisme. Daar kwam snel verandering in toen hij in 1987, veeleer toevallig, terecht kwam in de Vlaamse Vereniging Autisme. Hij deed er diagnostiek van autisme en begeleidde er gezinnen. Hij werd coördinator van de dienst thuisbegeleiding en vanuit zijn klinische ervaring begon hij opleidingen, trainingen en lezingen te geven. Gebeten als hij was door autisme, promoveerde Peter in 2002 aan de Universiteit Leiden tot doctor in de pedagogische wetenschappen met een proefschrift over de diagnostiek van autismespectrumstoornissen bij normaal begaafde volwassenen.

Momenteel werkt Peter al meer dan 10 jaar bij Autisme Centraal (Gent), een expertisecentrum voor autismespectrumstoornissen. Hij verzorgt lezingen, workshops, studiedagen en trainingen binnen en buiten Europa en is een veel gevraagd spreker op internationale congressen.

Peter noemt zichzelf een ‘autistisch-denken deskundige’ en hij heeft een bijzondere interesse voor alles wat met autistische en niet-autistische breinen te maken heeft. Hij schreef het allereerste Nederlandstalige boek over het autistisch denken in 1996 en dat was het begin van een hele reeks boeken, zoals ‘Brein bedriegt’ en ‘Ik ben speciaal’, waarvan sommige in meer dan tien talen zijn vertaald. Zijn meest recente boek, ‘Autisme als contextblindheid’, sleepte in de USA een aantal nominaties en prijzen in de wacht. Peter is lid van de hoofdredactie van TOKK (Tijdschrift voor Orthopedagogiek, Kinderpsychiatrie en Klinische Kinderpsychologie) en hoofdredacteur van Autisme Centraal, tweemaandelijks tijdschrift van Autisme Centraal.

Peter houdt van humor, een nuchtere en eenvoudige kijk op de wereld en vooral van concrete communicatie. Hij noemt daarom een kat graag ‘een kat’ en niet ‘een dier uit het kattenspectrum’. Om die reden heeft hij altijd een voorkeur gehad voor het woord autisme en heeft hij zich afzijdig gehouden van allerlei exotische termen die mensen voor de vele uitingsvormen van autisme hebben bedacht.